Isnin, 01 September 2014 |
Terakhir kemaskini: Khamis, 28 Ogos 2014
  • Malay (Bahasa Malaysia)
  • English (United Kingdom)

Kejayaan Pelatih PERHEBAT

PERHEBAT sedang mengemaskini maklumat kejayaan bekas pelatih. Harap maklum

Selanjutnya

Maju ke: Kejayaan Pelatih PERHEBAT

Peluang Kerjaya

Iklan Jawatan Kosong di PERHEBAT 2014

Tiada kekosongan jawatan di PERHEBAT buat masa ini.

Selanjutnya

Maju ke: Peluang Kerjaya

Pertanyaan

Sebarang pertanyaan bolehlah diajukan kepada kami melalui borang pertanyaan.

Maklumbalas Bekas Pelatih

PERHEBAT  mengalukan-ngalukan maklumbalas dari bekas pelatih mengenai kegiatan ekonomi setelah tamat berkursus di PERHEBAT . Klik di sini untuk menghantar maklumbalas.

Laman Utama Latihan Latihan Peralihan Kompleks PERHEBAT Kursus Sektor Perkhidmatan

Perhatian: tetingkap baru akan dibuka. PDF Cetak E-mel

Modul Kursus Berpakej Pengurusan Perkhidmatan Makanan

Tempoh kursus : 18 bulan

Pengambilan :  Jan & Julai setiap tahun

Modul Latihan A : Kontraktor Pembekal Bahan Mentah & Bermasak (6 Bulan)

  • Amalan Kebersihan dan Penyediaan Makanan.
  • Keselamatan Di Tempat Kerja.
  • Pengenalan Kepada Industri Hospitaliti.
  • Usahawan & Pengenalan Perniagaan Katering.
  • Pengurusan Katering.
  • Konsep & Strategi Perniagaan Katering.
  • Tender Perkhidmatan Pembekalan Makanan Bermasak & mentah.
  • Penyediaan Makanan & Masakan.
  • Pengenalan Kepada Industri Makanan & Minuman.
  • Peralatan & Perkakasan Perkhidmatan Makanan.
  • Prosedur Pra- Tatacara Perkhidmatan Makanan & Minuman.

Modul Tambahan:

  • Tatacara Perkhidmatan Minuman.
  • Banduet & Perkhidmatan Room Service.
  • Tatacara Penyajian Perkhidmatan Makanan & Minuman.
  • Customer Service.
  • Penyesuaian ditempat Kerja (OJT).
  • Keusahawanan.

Potensi Bidang Perniagaan/Kerjaya:

  • Pengusaha Kantin/Dewan Makan (Kontraktor).
  • Peniaga Katering.
  • Pengusaha Kedai Makan/Restoren.
  • Pengusaha Kafe/Restoran/Bistro.

Modul Latihan B  Masakan Komersial (6 Bulan) -  Operasi Kafeteria (3 Bulan) dan Operasi Gerai (3 Bulan):

  • Amalan Kebersihan dan Penyediaan Makanan.
  • Keselamatan Di Tempat Kerja.
  • Panduan Penyediaan Hidangan Sihat.
  • Kod Amali Makanan Penjaja.
  • Penduan Mass Katering.
  • Good Manufacturing Product.
  • Konsep Gerai & Kafeteria.
  • Motivasi Membuka Perniagaan Katering.
  • Perniagaan Katering.
  • Perancangan Menu.
  • Perancangan Standard Resipi.
  • Pengawalan Kos Makanan.
  • Kualiti Makanan.
  • Identiti Perniagaan Katering.

Modul Tambahan:

  • Ukiran Buah-Buahan.
  • Ukiran Sayur-Sayuran.
  • Tatacara Jamuan & Keraian.
  • Hiasan Meja Buffet.
  • Masakan BBQ.
  • Operasi Sebenar Perniagaan Kafeteria & Gerai  (PERHEBAT).
  • Penyesuaian ditempat Kerja (OJT).
  • Keusahawanan.

Potensi Bidang Perniagaan/Kerjaya:

  • Pengusaha Katering/Kafeteria/Gerai/Dewan Makan.
  • Pengusaha Kedai Makan/Restoren.
  • Pengusaha Kafe/Restoran/Bistro.

Kompleks PERHEBAT, Kem Sungai Buloh, Peti Surat 65, 47000 Sungai Buloh, Selangor.
Tel: 6 03 - 6156 9412, Fax: 6 03 - 6157 0075

Hakcipta Terpelihara © 2009 - Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera
Dasar Privasi     |     Penafian     |     Notis Hak Cipta